čtvrtek 24. srpna 2017

Domácí kečup

Rajčata, rajčata, rajčata, všude samá rajčata.

Letos se nám jich urodilo víc, než jsme čekali, takže je zpracováváme na všechny možné způsoby. Nejlepší jsou samozřejmě syrová, ale občas máme chuť i na něco jiného, takže je potřebujeme nějak uchovat. Na sušení se ta naše kvůli obsahu vody bohužel nehodí, takže máme nadělaný protlak do zásoby a náš skvělý taťka se pustil i do kečupu.
Úkol to nebyl lehký. Recept máme zaručený a léty prověřený od tchýně, nicméně postup připomíná alchymii.


Domácí kečup


Na cca 3 standardní kečupové sklenice je do začátku potřeba:

  • 1,6 kg rajčat 
  • 4 střední jablka
  • 2 velké cibule
  • 3 PL soli
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky pepři 
  • špetička chilli
Zeleninu  nakrájejte a společně se vším ostatním dejte do hrnce a 45 min nechte vařit. Rajčata pustí dost vody, takže to ani není potřeba podlívat. Občas zamíchejte, ale tahle směs nemá tendenci se připalovat. 
Po rozvaření přepasírujte přes sítko.

Do přepasírové hmoty (nevím, jak jinak to nazvat) přidejte:
  • 250 gr cukru
  • 1,25 dcl octa
  • 1 PL hořčice
  • malý rajský protlak

Chvilku to celé povařte a pak ještě přidejte:
  • 2 lžíce solamylu (bokem rozmíchané v trošce vody)

Celé to řádně zamíchejte a ještě pár minutek provařte. A je hotovo :)

Ještě horký kečup lijte do zpařených lahví. Je potřeba plnit sklenice tak, aby tam zbylo naprosté minimum vzduchu. Po naplnění sklenice jen otočte a nechte zchladnout.

Takto konzervované to vydrží... no, vlastně nevím. Při rovnání spíže jsem našla jeden zapomenutý z roku 2015, a je stále vynikající ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat